Wat en wie


Ergotherapie voor alle leeftijden

Ergotherapiepraktijk Irmgard Odijk zit in Gouda en biedt ergotherapie aan baby’s, peuters en kleuters, schoolgaande kinderen, tieners en pubers,  volwassenen en kwetsbare ouderen.


Kinderergotherapie

Ik behandel kinderen met een ontwikkelingsachterstand, problemen in de zintuiglijke prikkelverwerking, sociaal-emotionele problemen en kinderen met communicatieve, fysieke en cognitieve problemen. Denk daarbij aan problemen zoals:

  • moeilijkheden met zelfverzorgingstaken (aan- en uitkleden, eten en drinken, tanden poetsen, veters strikken, toiletgang),
  • een slordig handschrift, een onjuiste pengreep of te snel of te langzaam schrijven,
  • moeite met knutselen, kleuren, knippen en plakken en/ of andere schoolse vaardigheden,
  • moeite met zitten (verkeerd meubilair thuis of in de klas?),
  • problemen met alertheid en aandacht, moeite met concentreren,
  • problemen met opruimen, zoeken, plannen, organiseren en structureren,
  • onhandige problematiek, vallen, struikelen en omstoten,
  • belasting - belastbaarheid; hoe ga je om met je energiebalans.   

Download hier een brochure met meer informatie.

 

Sensorische Integratietherapie

Met deze term wordt problemen in de zintuiglijke prikkelverwerking of  zintuiglijke informatieverwerking genoemd. Simpelweg gezegd: "Hoe ga je om met alle zintuigprikkels uit je lijf en om je heen?". Als je hier op uitvalt noemen mensen je 'druk', 'agressief', 'inzichzelf gekeerd', 'extreem verlegen' of het kan het zijn dat je een etiketje krijgt: AD(H)D, Autisme,  PDD-nos, hooggevoeligheid, onverstaanbaar gedrag.


Ik leer kinderen om hier meer om te gaan en ik begeleid/coach ouders, broer(tjes) en zus(jes),  leerkracht(en). Scholing of ervaringslessen aan andere, voor het kind belangrijke personen, bied ik ook aan.


Sensorische Integratietherapie voor volwassenen

Deze therapie is zeker niet alleen voor kinderen. Als je als volwassene niet geleerd hebt om op jonge leeftijd met al die zintuiglijke prikkels om te leren gaan, kan je er op latere leeftijd, als de (sociale media-) omgeving meer en meer van je vraagt, echt in vast lopen. Door een verkregen ziekte,  als CVA, NAH, dementie of na een (auto)ongeluk kan het ook zijn dat je prikkelverwerking anders verloopt. Schroom niet. De cliënten die de stap naar behandeling hebben durven zetten, verzuchten allen: "Had ik dat maar eerder gedaan!".


Verstandelijk gehandicapten / MCG / EMB / CCE

Ik heb me gespecialiseerd in de complexe hulpvragen van mensen  met een verstandelijke en meervoudig complex gehandicapten. Regelmatig ben ik bevraagd als consulent voor het Centrum voor Consultatie en Expertise.


Algemene ergotherapie

Als 'allround ergotherapeut' met ruim 24 jaar werkervaring  nodig ik u uit om vrijblijvend contact met me op te nemen. In het intakegesprek of in een verkennend telefoongesprek bespreken we samen of ik uw ergotherapeut ben.


Regio

Ergotherapiepraktijk Irmgard Odijk is er voor hulpvragers uit Gouda, Reeuwijk en Haastrecht.


Waar vindt de behandeling plaats

De behandeling en/of observaties kunnen zowel in mijn praktijk voor  Ergotherapie in Gouda als in uw thuissituatie, op school of uw werk gegeven worden. Een combinatie hiervan is ook mogelijk.